Guide: Børn på cykelferie - Vælg den rigtige cykel

Børn på cykelferie: Vælg den rigtige cykel

Tirsdag, juli 19, 2016

Skal du på cykelferie med børn, er den rette cykel en vigtig faktor i om ferien bliver en succes. Med den rette cykel kan I begive jer ud på vejene med ro i maven og nyde ferien fra første gang I træder i pedalerne. Hvad der er den rette cykel for din familie, afhænger bl.a. af børnenes alder og om de er vandt til at cykle selv.

Nedenfor kan du læse, hvilke cykler der er velegnede til børn i forskellige aldre og med forskellig cykelerfaring. Guiden er udviklet på baggrund af anbefalinger fra Cyklistforbundet og Rådet for Sikker Trafik.

Små børn: Cykelanhænger
Rejser du med små børn, kan du med fordel bruge en cykelanhænger. Der findes mange modeller, former og størrelser, du kan vælge imellem efter behøv og økonomi. Det vigtigste er at du vælger én, der er udviklet til at transportere børn.

Alt efter hvilken cykelanhænger du vælger, kan der være plads til 1-2 børn inkl. bagage. Anhængeren sikrer, at børnene sidder behageligt og har plads til at bevæge sig, samtidig med at de er spændt forsvarligt fast.

Vælger du en lukket anhænger, kan den beskytte børnene mod sol og insekter. Mange cykelanhængere har et myggenet, der kan bruges som sommeren, så børnene kan mærke den friske luft og ikke får det for varmt.

Samtidig giver en lukket anhænger mulighed for at børnene kan have legetøj med på turen, uden risiko for at yndlingsbamsen forsvinder ned i en grøft på vejen.

En cykelanhænger er altså både en fordel for børnene, som kan hygge sig undervejs, og for dig, fordi den sparer dig for bekymringer på turen.

Selvom en cykelanhænger kan gøre cykelferien mere behagelig, så husk at tilpasse ferien efter at du har små børn med. Hold tit pause, så børnene kan komme ud og bevæge sig, og undgå at cykle for lange distancer pr. dag.

Ting du bør kigge efter, når du vælger en cykelanhænger til børn:

 • At der er seler, så børnene er forsvarligt fastspændte under kørslen.
 • At cykelanhængeren er kører godt og stabilt, dvs. ikke rokker fra side til side under kørslen.
 • At cykelanhængeren er let, så den ikke bliver for hård at cykle med. Bemærk: Totalvægten for anhængeren, børnene og bagagen må ikke overstige 60 kg, medmindre anhængeren har en påløbsbremse, som automatisk aktiveres, når cyklen bremses. Har cykelanhængeren en påløbsbremse er den tilladte totalvægt 100 kg.
 • At der er god plads til bagage
 • At koblingen er nem at bruge
 • At anhængeren maks. må være 1 meter bred og at den samlede længde for cykel og anhænger maks. må være 3,5 meter.
 • At cykelanhængeren kan klappes sammen, så den er nem at have med, hvis I skal med bus, tog eller bil.

Tip: For at gøre cykelanhængeren mere synlig kan du f.eks. sætte en vimpel på, ligesom reflekser på siderne også er en god idé.

Små børn: Cykelstol
Kan dit barn sidde selv, er en barnestol også en mulighed. Stolen kan enten sidde foran din saddel eller på bagagebæreren – begge muligheder har hver deres fordele:

Cykelstole, der placeres foran din saddel, gør det nemt at snakke sammen undervejs og sikrer barnet et godt udsyn. Denne type stol er til de mindre børn og kan derfor ikke anvendes så længe som tilsvarende stole, der placeres på bagagebæreren.

Cykler, der placeres på bagagebæreren, giver bedre plads til ryglæn og armlæn, hvorfor de ofte er mere behagelige for barnet at sidde i. Vælger du en stol, der placeres bag dig, skal du være opmærksom på, at du så ikke vil kunne have rygsæk på.

Har din saddel synlige fjedre eller andre bevægelige dele, der kan være spændende at pille ved for et nysgerrigt barn, anbefaler vi at du skærmer dem af, så barnet ikke risikerer at få fingrene i klemme.

Uanset hvilken cykelstol du vælger, skal den have en sele, der kan holdet barnet fast. På den måde undgår du, at barnet kan rejse sig undervejs eller falde ud af stolen.

Derudover skal stolen have fodhvilere samt remme, der holder fødderne fast, så de ikke kan komme i klemme.

Ting du bør kigge efter, når du vælger cykelstol:

 • At stolen passer til barnets alder og vægt. Det er nemmest at vælge den rigtige cykelstol, hvis du tager cyklen og barnet med, når du skal købe stolen.
 • At cykelstolen har en sele til barnet – gerne en H-sele eller en Y-sele.
 • At barnet kan hvile fødderne i stolen og at der er remme til at holde fødderne fast med.
 • At cykelstolen kan spændes fast til cyklens stel - også hvis stolen er placeret bag dig - fordi fastspændingen så bliver mere sikker, end hvis stolen kun er fastgjort til bagagebæreren.
 • Vælger du en cykelstolen, der placeres foran dig, bør du teste stolen på din egen cykel, inden du køber den. Nogle cykelstole kræver i højere grad end andre, at du spreder benene, når du cykler, for ikke at ramme stolen.

Bemærk: Gå aldrig fra din cykel, hvis dit barn sidder i cykelstolen, da den så nemt kan vælte.

Halvstore børn: Halvcykel
Vil du på cykelferie med dit barn, som er for stort til at sidde på din cykel og samtidig ikke stor og/eller erfaren nok til at cykle selv?

Så kan en halvcykel – også kaldet en ’efterløber’ - være en god løsning. Halvcyklen spændes bag din cykel, så barnet følger med dig og ikke selv skal tænke på at overholde færdselsreglerne.

Halvcyklen giver barnet mulighed for selv at træde i pedalerne, hvilket gør turen sjovere for barnet og samtidig betyder, at du ikke skal trække hele vægten selv.

Fordi halvcyklen spændes efter din cykel, har du god plads bag dig til en rygsæk. Samtidig har barnet også plads til evt. bagage på sin bagagebærer.

Afhængig af hvilken halvcykel du vælger, kan den bruges af børn fra ca. 5-10 år.

Bemærk: Ligesom der skal være reflekser og lys på din cykel, skal der også være det på en halvcykel, så den er synlig i trafikken. Læs mere om reflekser og andet lovpligtigt udstyr til cyklen her>>

Store børn: Egen cykel
Hvis dit barn er vandt til at cykle selv og kan styre cyklen sikkert, kan det cykle selv på cykelferien.

For at sikre, at barnet nemt kan styre cyklen, er det vigtigt at cyklen passer til barnet. Som udgangspunkt skal barnet kunne nå jorden med begge fødder, når det sidder i sadlen.

Er cyklen for stor, kan den være svær at styre og det kan føles utrygt for barnet. En for stor cykel kan samtidig betyde, at barnet får en dårlig kørestilling.

Husk at tilpasse cykelferiens længde og rute efter barnets alder og form. Husk at holde mange pauser undervejs og undgå samtidig at pakke barnets cykel med for stor eller tung bagage.

Som udgangspunkt vil et barn fra omkring 8-års alderen kunne bruge et par små cykeltasker. Til sammenligning vil større børn fra omkring 12-14 år ofte vil kunne klare samme oppakning og distance som voksne.

Det bør du kigge efter, når du vælger cykel til dit barn:

 • At cyklen har den rigtige størrelse; ikke for lille, ikke for stor.
 • At cyklen har det lovpligtige udstyr, herunder reflekser, lys og ringeklokke.
 • At cyklen har en god bremse på begge hjul. Som udgangspunkt er det godt at starte med en cykel, der både har en fodbremse og en håndbremse, mens større og mere erfarne børn bedre vil kunne nøjes med en håndbremse alene.

Tip: Har du små børn, kan det være en fordel at træne børnenes balance i stedet for at bruge støttehjul. 

Vil du træne dit barn i at cykle, inden cykelferien? Så læs evt. Rådet for Sikker Trafiks guide ’Lær dit barn at cykle’>>

Del denne side