Er din cykel klar til cykelferien? Læs guiden til eftersyn af din cykel

Er din cykel klar til cykelferien?

Mandag, juli 18, 2016

Kom godt fra start på din cykelferie og mindsk risikoen for at bøvl med cyklen mens du er afsted: Giv din cykel en grundig gennemgang, inden afrejsen. Så er den nemlig top-tunet og klar til de eventyr, der venter forude.

Den nemmeste løsning er selvfølgelig at overlade cyklen til en cykelsmed, som med kyndige og erfarne hænder kan give den et grundigt eftersyn. Har nogle af delene set bedre dage og trænger til at blive skiftet ud, klarer cykelsmeden også hurtigt det.

Er du ikke bange for at få beskidte hænder, kan du i stedet klare eftersynet selv. Vil du det, har vi udviklet en guide til hvilke ting du bør tjekke, på baggrund af anbefalinger fra Cykeltutor.dk og Cyklistforbundet.

Cykelkæden
Start med at se, hvordan din cykelkæde har det. Er den ren og velholdt? Trænger den til at blive rengjort og smurt? Eller må du sande, at cykelkæden har set bedre dage og mest af alt trænger til at blive skiftet ud?

Generelt kan man sige, at jo renere kæden er, jo mindre friktion er der og jo nemmere er det for dig at køre på cyklen. Men fortvivl ikke, hvis din cykelkæde trænger er beskidt; Det er hverken svært eller tager lang tid at rense den og give den en ny gang smøring.

Det skal du bruge for at rengøre og smøre din cykel:

  • En kæderenser, der er udviklet til at fjerne skidt rundt om kæden og mellem kædens led.
  • En flaske kæderens, der kan fjerne skidt og olierester.
  • Opvaskemiddel.
  • En klud.
  • Kædeolie, der passer til vejrforholdene. Læs guiden ’Valg af cykelolie’ på Cykeltutor.dk, hvis du vil vide mere om hvilken olie du bør vælge.

Cykeltutor.dk har også lavet den nedenstående videoguide, der viser, hvordan du renser og smører din cykelkæde, så den snart er klar til cykelferien:

Dæk og slanger
Du kommer ikke langt på en flad cykel, så tjek også cyklens dæk og slanger, inden afgang. Hvis dine dæk f.eks. er møre eller slidte, kan det være en god idé at skifte dem ud.

Er de derimod i fin stand, er det måske nok at tjekke om du har det rette dæktryk. Det rigtige dæktryk forlænger ikke bare dækkenes levetid, det giver dig også bedre vejgreb og bedre komfort.

Du justerer nemmest dæktrykket med en pumpepistol med manometer, fordi den både måler dækkets tryk og gør det nemt at puste mere luft i, hvis det er nødvendigt. Har du ikke en pumpepistol, er de ofte tilgængelige på tankstationer.

Start med at se, hvilket dæktryk der er anbefalet til netop dine dæk. Det anbefalede tryk står på siden af dækket og er som regel angivet i bar og PSI.

Mål så om dækket har det rette tryk. Luk luft ud, hvis dækket er pumpet for hård eller pust ekstra luft i, hvis trykket skal være højere.

Saddelhøjde og justering
Skal cykelferien være behagelig, også efter de første kilometer er overstået, er det vigtigt at du har en god siddestilling på cyklen. Derfor kan det godt betale sig, at tjekke om din saddel er indstillet rigtigt.

Først og fremmest skal du sikre dig, at sadlen har den rigtige højde. Er sadlen for lav belaster du dine knæ unødvendigt og du skal ovenikøbet bruge ekstra kraft på at træde i pedalerne. Er sadlen derimod for høj, risikerer du at bevæge dig meget i sadlen.

Som udgangspunkt skal du indstille sadlen, så dit knæ er let bøjet, når du sidder i sadlen og pedalen er trådt i bund. Kun du kan mærke præcist hvilken højde, der føles mest behagelig for dig.

Når højden er indstillet, skal du også kigge på sadlens hældning. Som udgangspunkt skal sadlen være helt lige, men for nogle er det mere behageligt hvis forenden af sadlen tipper en lille smule nedad, fordi det mindsker presset på lænden.

Derimod bør du aldrig vippe sadlens ’næse’ opad, da det giver en uhensigtsmæssig – og ikke særlig komfortabel - siddestilling. Hvad den helt rigtige vinkel er for dig, finder du bedst du af ved at prøve dig frem.

Har ’næsen’ en stejl hældning, vil det belaste dine arme unødigt. Samtidig vil du blive presset frem mod styret, så din vægt forskydes fra dit sædeben til mere følsomme områder – noget der med sikkerhed vil kunne mærkes, når dagens distance er nået, hvis ikke væsentligt før.

Sidst, men ikke mindst, skal du også tjekke om sadlen sidder rigtigt i forhold til styret. Gør den ikke det, skal den enten skubbes frem eller tilbage til du når en behagelig afstand. Start med at læne din albue mod sadlens ’næse’ og pege fingrene frem modstyrets midte.

Som udgangspunkt skal der være omkring én centimeter mellem styret og din nærmeste fingerspids, dog skal du altid indstille afstanden så den føles behagelig for dig – også selvom det betyder en kortere eller længere afstand.

TIP: Sadlens bredde har også stor betydning for din komfort, når du cykler. Læs Cyklistforbundets guide ’ Mål din numse - kend din sadelbredde’>> hvis du vil finde den saddelbredde, der passe dig bedst.

Bremserne
Bremserne er din vigtigste sikkerhedsforanstaltning, når du er afsted på cykel. Derfor er det afgørende, at du tester dine bremser grundigt, inden cykelferien begynder.

På ferien sættes der endnu større krav til dine bremser end normalt, fordi du også har oppakning med; Bremserne skal forsat kunne bremse cyklen effektivt, selvom cyklen er godt læsset, uanset hvor hurtigt du kører og i al slags vejr.

Er dine bremser slidte, bør du overveje at få dem skiftet ud. Er de derimod bare lidt slappe, kan det være nok at få bremserne strammet op.

Hvordan du strammer bremserne, fortæller Cyklistforbundets mekaniker dig i videoguiden ”Sådan justerer du bremserne på din cykel” på Politiken.dk.

Gearene
At justere og smøre dine gear er en anden ting, der kan gøre din tur igennem landskabet mere behagelig. På den måde sikrer du nemlig at gearene skifter som de skal og du mindsker friktionen i kablerne.

Start med at justere gear-kablerne. Endnu en gang har Cykeltutor.dk lavet en god videoguide, der kan hjælpe dig – se guiden ’Justering af indvendige gear’ nedenfor:

Når gearene er justeret, så slut af med at give dem en gang smørelse. Til det skal du bruge en klud og en universalolie. I videoguiden ’Smøring af gearkabler’ nedenfor, kan du se hvordan du smører dine gear:

Bolte, møtrikker og skruer
Sidst, men ikke mindst, er det godt at efterspænde cyklens bolte, møtrikker og skruer, så de ikke sidder løst. Tjek dine pedaler, pedalarmene, hjulmøtrikkerne, styret og sadlen.

Del denne side