Påklædning til cykelferien – hvad skal du vælge?

Mandag, juli 18, 2016

Ligesom du sagtens kan tage på cykelferie selvom du ikke har en cykel, der er udviklet specielt til formålet, kan du også sagtens cykle, uden at have investeret i en særlig cykel-garderobe. Det vigtigste er, at du vælger tøj, der er behageligt at have på – særligt, hvis du skal cykle langt.

Det kan være en fordel at vælge flere tynde lag tøj, fremfor enkelte tykke lag, fordi du så nemt kan tage lag på eller af – og dermed tilpasse temperaturen - efter behov.

Hvad du ellers overveje, når du vælger tøj til cykelferien – uanset om du vælger mellem det, du allerede har, eller om du vil ud og købe nyt – har vi samlet en guide til her. Guiden er udviklet ud fra anbefalinger fra Dansk Cyklistforbund, VisitDenmark og Cykeltutor.dk.

Bukser
Til kortere ture, er almindelige bukser fint. Vælg nogle bukser, du har god bevægelsesfrihed i og som ikke har en tyk sammensyning mellem benene. Sådan en sammensyning kan nemlig hurtig blive træls at sidde på, for den sidder lige der, hvor du hviler en stor del af din vægt på sadlen.

Afhængigt af hvilken cykel du har, kan det være en god idé at købe en bukseklemme, hvis du vælger lange bukser, hvor er der lidt vidde i benene. På den måde undgår du, at dine bukser risikerer at sætte sig fast i kæden, hvilket i værste fald kan resultere i et styrt.

Skal du cykle langt, bør du overveje at anskaffe dig et par cykelbukser eller cykelshorts, der er polstret med en pude. Puden virker som et beskyttende lag, der mindsker presset mod sadlen og forebygger gnavsår, så cykelturen bliver mere behagelig.

Vi anbefaler, at du prøver bukserne hos din cykelhandler, inden du køber dem, så du kan prøve forskellige modeller – f.eks. shorts eller bukser med seler – og så du ved hvordan de er at have på.

Bluse
Du kan sagtens bruge dine almindelige bluser og t-shirts, når du cykler. Skal du ud på en lang og/eller hård tur, kan det dog være en fordel at vælge en bluse eller trøje, der er svedtransporterende. Vil du undgå for meget vindmodstand, så vælg en bluse, der sidder tæt ind til kroppen.

Jakke
Selvom du måske cykler om sommeren, kan det være en god idé at have en jakke med. Noget af det vigtigste, når du vælger en jakke, er at den er åndbar, så du ikke bliver gennemblødt af sved. Det kan også være en fordel, at jakken er vindtæt, så du ikke bliver for afkølet, hvis det blæser.

Hvis du vil indgå for stor vindmodstand, kan du med fordel vælge en jakke, der sidder tæt. Tag også årstiden i betragtning, så du undgår at jakken f.eks. er for tynd eller tyk.

Sko
Vil du undgå at få ondt i forfoden, når du cykler, så vælg sko med stive såler. Går du skridtet videre, kan du vælge deciderede cykelsko, der klikkes fast i pedalerne. Det sikrer at du ikke mister grebet på pedalerne, f.eks. hvis du cykler i mere udfordrende landskab, og giver dig bedre kraftoverførsel, fordi du både træder og trækker i pedalerne.

Vil du vide, hvad du skal overveje, når du vælger cykelsko? Så læs Cykeltutor.dks guide til valg af cykelsko her>>

Regntøj
Skal du på cykelferie, er det en god idé at tage et sæt regntøj med. For selv hvis du tager afsted midt på sommeren og solen skinner højt på himlen, er der ingen garanti for at det gode vejr fortsætter hele ferien.

Det bedste valg er åndbart regntøj, fordi det lader den vanddamp, der kan komme på indersiden pga. sved og kondens, komme ud. Det er en fordel ikke at have for meget tøj på under regntøjet, da du så kan blive svedig trods regntøjets åndbare egenskaber.

Du kan sagtens cykle i regntøj, der ikke er åndbart og det er ofte billigere at anskaffe, end det åndbare. Du skal bare opmærksom på, at du nemmere bliver våd fra indersiden.

Du bevæger dig anderledes når du cykler, end når du går. Derfor kan det være den fordel at vælge regntøj, der er udviklet specielt til cyklister. Cykelregntøj har længere arme og en længere ryk samt bedre plads omkring knæ og bagdel, end almindeligt regntøj.

Vi anbefaler at du altid prøver dit regntøj, inden du køber det. Så du kan se hvordan det er at bevæge sig i og om det stadig passer, når du bøjer knæene og strækker armene, som sad du på cyklen.

TIP: Vil du være helt dækket ind, kan du også købe forskellige overtræk til dine sko, der beskytter dem mod vand.

Skiftetøj
Når du kommer frem til din destination, kan det være rart - om ikke tiltrængt - at skifte til noget tørt tøj. Derfor kan du med fordel finde et sæt tøj frem og pakke det, så det er nemt at finde, når du er færdig med dagens cykeltur.

Cykelhjelm
Selvom cykelhjelme måske ikke rigtig tæller som påklædning, så tager vi den med alligevel. Den kan bogstaveligt talt redde dit liv, hvis uheldet skulle ske, så vi anbefaler, at du altid har den på, når du cykler.

Læs Rådet for Sikker Trafiks guide ”Pas på hovedet - brug cykelhjelm”>> hvis du vil vide mere omkring valg af cykelhjelm.

Del denne side