Guide: Sådan planlægger du cykelferien

Sådan planlægger du cykelferien

Onsdag, juli 20, 2016

Der er mange ting, der spiller ind, når du skal vælge en ferie. Hvor du gerne vil hen, hvor du gerne vil overnatte, hvad du gerne vil opleve og meget, meget mere.

På samme måde er der mange ting, der har en indvirkning på, om ferien bliver god. Nogle af dem styrer du selv. Det første – og måske vigtigste – succeskriterie er, at du og den eller dem du rejser med har afstemt jeres forventninger for ferien.

For hvad nu hvis du gerne vil suse afsted i højt tempo, mens din udkårne helst vil cykle stille og roligt? Eller hvis dine børn gerne vil holde mange pauser, mens du helst vil køre uafbrudt, så I har mest mulig tid på jeres bestemmelsessted?

Det kan også være at dine venner gerne vil tidligt op hver dag, så I får noget ud af dagen, mens du gerne vil kunne sove længe. Hvis I ikke er enige om, hvordan ferien skal være og hvad I vil have ud af den, kan der hurtigt opstå uenigheder. Dét er der ingen der ønsker, så snak om jeres forventninger godt igennem, inden I tager afsted.

For at gøre det nemmere for jer at komme i gang med planlægningen af ferien, har vi lavet en guide I kan bruge. Guiden er udviklet på baggrund af anbefalinger fra det internationale cykelprojekt ’Powered by Cycling: Panorama’, Cyklistforbundet og VisitDenmark.

Planlægning af ruten
En god start er at folde jeres cykelkort ud, så I alle tydeligt kan se området. Snak så om hvad I hver især kan tænke jer i forhold til distance, terræn, overnatningssteder og oplevelser undervejs.

Hvordan I fastsætter distancen på jeres dagsetaper, er naturligvis helt op til jer. Et godt råd er at tage udgangspunkt i jeres fysiske form og være realistiske i forhold til hvad I kan nå, fremfor at bide over for meget. Faren ved at planlægge for lange distancer er at I kører træt i dem og mister gejsten til at fortsætte.

’Powered by Cycling: Panorama’ anbefaler, at børnefamilier vælger dagsture på maks. 20 km. Er der tale om børn i alderen 8-12 år er 30 km ifølge Cyklistforbundet overkommeligt. Husk: Når du rejser med børn, skal der holdes mange pauser undervejs.

Rejser du uden børn, f.eks. med en gruppe venner eller din udkårne, anbefaler ’Powered by Cycling: Panorama’ dagsture på maks. 35 km. Det er en god distance også for utrænede cyklister. Er I derimod trænede eller cykler I f.eks. på en elcykel, kan I evt. overveje en længere rute.

Hvor meget I ellers skal planlægge af turen, afhænger af om I gerne vil tage tingene som de kommer, eller om I foretrækker at kende jeres stop og overnatningssteder på forhånd. Booker I f.eks. overnatning på forhånd, er I sikre på at kunne sove, hvor I gerne vil.

Derimod kan I bedre tilpasse dagens distance efter dagsformen, hvis I booker undervejs. Det kan være givet godt ud at undersøge, hvilke oplevelser der er i nærheden af jeres ruten. Så ved I, hvad I har at vælge imellem og I sikrer, at I ikke kører forbi noget, I ellers gerne ville have set.

Trods planlægning ved man aldrig helt hvad der kan ske på en cykelferie. Det kan være I falder over noget på turen, I ikke vil gå glip af, eller at cyklen punkterer. Derfor kan det også være en god idé at lægge ekstra tid ind som buffer undervejs.

Bagage
Hvor meget I skal have med, afhænger af hvor I vil overnatte. Vil I overnatte på campingplads, skal I formentlig have telt med, mens I på et hotel eller i et feriehus kan nøjes med de alm. rejseting som tøj og toilettaske.

Når I ved, hvad I vil have med, bør I snakke om hvordan I pakker og fordeler bagagen. Tager du køkkenudstyr og telt, mens din udkårne tager familiens tøj og mad? Eller er det smarteste at din udkårne får al bagagen, så du kan have børnene i en cykeltrailer?

Læs guiden ’Sådan pakker du cyklen når du skal på cykelferie’>> hvis du vil vide mere om hvordan du pakker cyklen bedst muligt. 

Husk at jo mere bagage I har med, jo tungere bliver cyklerne, så det kan godt betale sig at begrænse mængden af ting I tager med.

Ud- og hjemtransport

Vælger I offentlig transport, er det en god idé at booke billetter til jer selv og jeres cykler i god tid, så I er sikre på at kunne komme med på det ønskede tidspunkt.

Læs guiden ’Sådan transporterer du din cykel’, hvis du vil vide mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal have din cykel med offentlig transport.

Udstyr
Skal du bruge en cykelanhænger på turen eller måske et par cykelbukser? Uanset hvad du kan få brug for af udstyr til ferien, er det en god idé at købe det i god tid, så du har tid til at prøve det, inden ferien går i gang.

Det kan f.eks. være en fordel at tage et par testture med cykelanhængeren, så du ved hvordan den er at cykle med og om du f.eks. skal tilpasse din svingbane, når du har anhængeren med.

På samme måde kan det være godt at lave en prøvepakning af de ting du skal have med, så du ved hvor meget det fylder og hvordan du bedst fordeler vægten bedst muligt. Læs guiden ’Sådan pakker du cyklen’ her>> hvis du vil vide, hvilke muligheder du har i forhold til pakning af din cykel. 

Du kan også læse guiden ’Pakkeliste – Det skal du pakke til cykelferien>> som hjælper dig til at finde ud af hvad du skal bruge til ferien.  

Træning
Cykler du ikke til daglig eller cykler du normalt kun korte ture, f.eks. ned til bageren eller supermarkedet? Så kan du med fordel tage nogle træningsture med dine rejsepartnere og få gang i benene, som ’opvarmning’ inden ferien.

Det kan f.eks. være dagsture ud i landskabet eller weekendture med bagage, hvor I får en forsmag på hvordan ferien bliver. Selv hvis du er vandt til at cykle længere ture, kan det være en fordel at tage et par træningsture, så du ved hvordan cyklen føles med oppakning.

Eftersyn
På samme måde som det er godt at give sin bil et eftersyn, inden man kører Europa rundt på bilferie, er det godt at give sin cykel et eftersyn, inden cykelferien begynder.

Cyklen belastes mere end normalt, når du cykler lange strækninger og har oppakning med, og det stiller større krav til den end korte dagligdagsture.

Derfor kan det være givet rigtig godt ud, hvis du giver din cykel lidt opmærksomhed inden afgang. Hvem med, måske det kan afværge et styrt eller en reparation på vejen?

Læs guiden ’Er din cykel klar til cykelferien?’ her>> hvis du vil vide, hvordan du gør din cykel ferieklar.

Del denne side