Sådan reparerer du din cykel på cykelferien

Sådan reparerer du din cykel på cykelferien

Onsdag, juli 20, 2016

Skal du ud og udforske Østjylland på to hjul i ferien? Så er det en god plan idé at overveje, om du selv vil klare eventuelle reparationer, der kan risikere at komme undervejs, eller om du vil tage en taxa ind til den nærmeste cykelsmed og lade ham eller hende klare det.

Vil du gerne klare dig selv kræver det lidt forberedelse, inden afgang. Men det kan være svært at forberede sig på alle former for reparationer og du kommer hurtigt til at have en del ekstra oppakning, hvis du alligevel forsøger.

Derfor anbefaler vi, at du udelukkende pakker, så du kan klare den skade, du har størst risiko for at opleve på turen – i hvert fald hvis du har gjort dit forarbejde og givet din cykel et grundigt eftersyn, inden afgang – nemlig en punktering.

Har du ikke allerede givet cyklen et eftersyn, så læs guiden ’Tjekliste: er din cykel klar til cykelferien?’ her>>

Lap din cykelslange

Du har to muligheder, hvis din cykel punkterer: Du kan enten lappe den eller skifte slange. Det nemmeste er at skifte slangen, fordi du så ikke skal bruge tid på at finde og lappe hullet. Til gengæld er det billigere at lappe slangen end at skifte den ud. Vælger du at lappe slangen, skal du bruge:

  • Et dækjern til at få dækket af og på fælgen
  • Lapper til påsætning på slangen
  • Sandpapir til at fjerne ujævnheder på slangen
  • Solution / Flydende lappelim til at sætte lappen fast med

I videoguiden nedenfor kan du se, hvordan du lapper din cykel:

Skift slangen

Vil du skifte slangen, skal du bruge en ny slange og et dækjern. I begyndelsen er processen den samme som i videoen ovenfor:

Du skal tage hjulet af cyklen og fjerne både ventilen om omløberen, inden du løsninger den ene side af dækket med dækjernet.

Tag derefter slangen ud af fælgen og tjek om dét, der punkterede slangen, stadig sidder i dækket. Sæt derefter den nye slange i, så slangens ventil går igennem fælgens ventilhul, og skru så omløberen og ventilen på. Herefter sætter du så slangen på plads.

Tip: Slangen kan blive lettere at arbejde med, hvis du puster en lille smule luft i, så den folder sig ud. Til sidst sætter du dækket på plads, som det vises i videoen ovenfor.

Hvis du bruger et dækjern, så vær forsigtig og undgå at ’nappe’ slangen, så den risikerer at punktere igen.

Større reparationer
Skulle du, eller en af dine rejsepartnere, være så uheldig at vælte på cyklen og beskadige den, anbefaler vi at I kontakter den lokale cykelsmed. Omfanget og typen af skader fra et styrt kan variere meget og derfor kan det være svært at forberede sig og pakke derefter.

Udover de almindelige cykelsmede, som reparerer cykler i deres værksted, kan det også være værd at undersøge de såkaldte ’rullende’ cykelsmede, der kommer ud til dig og udfører reparationen.

TIP: Hvis du cykler i Horsens, har du mulighed for at låne en gratis cykel, mens din cykel er til reparation. Det er gratis og du kan låne cyklen en hel dag af gangen. Læs om den gratis cykeludlejning i Horsens og se, hvor cyklerne holder parkeret>> 

Del denne side