Lovpligtigt udstyr til cyklen

Tirsdag, juli 19, 2016

For at sikre dig en god og tryg tur på cykelferie, bør du tjekke om din cykels udstyr er i orden, inden du drager ud på cykel-eventyr. Der er nemlig en række krav til cykeludstyr, på samme måde som der er til bilers udstyr, for at sikre, at du er synlig og sikker i trafikken.

Kan du ikke huske hvad kravene er? Så fortvivl ikke; vi har lavet guide, der kan hjælpe dig, ud fra anbefalinger fra anbefalinger fra Cyklistforbundet, Rådet for Sikker Trafik og Retsinformation.dk.

Reflekser på din cykel
Af sikkerhedsmæssige hensyn, skal din cykel altid være synlig i mørke – uanset hvilken vinkel cyklen ses fra. Derfor skal du have følgende reflekser på din cykel: 

  • 1 stk. hvid refleks, der er synlig forfra
  • 1 stk. rød refleks, der er synlig bagfra
  • 2 stk. gule reflekser på hver pedal
  • 1 stk. gul refleks i hvert dæk. Alternativt kan du bruge hvide reflekterende dæk – eller fælgsider.

Tip: Rengør reflekserne løbende, så du altid er sikker på at de reflekterer så godt som muligt.

Cykellygter
Du skal have lys på cyklen, der er tydeligt på mindst 300 meters afstand, uanset om cyklen ses forfra, bagfra eller fra siden. Lygterne skal være tændt fra solen går ned og til den står op igen, samt hvis vejrforholdene på anden måde gør det svært at se – f.eks. ved tåge, sne eller kraftig regn. Lygterne sikrer, at du altid er synlig for dine medtrafikanter.

Dine cykellygter skal leve op til følgende krav:

  • Forlygten skal lyse hvidt, gult eller blåligt. Hvide og blålige forlygter kan enten lyse konstant eller blinke med mindst 120 blink pr. minut. Gule forlygter skal lyse konstant.
  • Baglygten skal lyse rødt. Lygten kan enten lyse konstant eller blinke med mindst 120 blink pr. minut.

Tip: Tjek lygterne med jævne mellemrum og hav ekstra batterier klar, så du kan skifte dem, når lyset begynder at blive svagt.

Ringeklokke
Du skal have en ringeklokke, der lyder klart og tydeligt, så du nemt kan give signal, hvis det bliver nødvendigt. Ringeklokken skal placeres på styret og skal have en letgenkendelig lyd af hensyn til de øvrige trafikanter. Ringeklokken må ikke erstattes af andet larmende, f.eks. et horn.

Bremser
Du skal have bremser på begge hjul. Det kan enten være to håndbremser, eller en fodbremse kombineret med en håndbremse.

Bremserne skal kunne bremse cyklen, uanset hastighed og belastning. Derudover må vejret ikke kunne nedsætte bremsernes funktion væsentligt.

Tip: Tjek med regelmæssigt mellemrum om bremserne virker eller om det er tid til at få dem strammet, smurt eller udskiftet.

Cykellås
Hvor det ovenstående udstyr er omfattet af Udstyrsbekendtgørelsen, er cykellåse i stedet omfattet af Færdselsloven. Ifølge den har du pligt til at låse din cykel, hvis du forlader den i længere tid.

Vær opmærksom på, at forsikringsselskaberne ofte kræver, at din cykellås er godkendt af Varefakta. På Varefakta.dk kan du se, hvilke cykellåse, der har den påkrævede godkendelse.

Cykelhjelm
Det er ikke lovpligtigt at bruge cykelhjelm, men vi anbefaler, at I alligevel altid gør det, da det i bogstaveligt forstand kan være hul i hovedet at lade være.

Cykelhjelmen kan spare dig – eller dit barn – for skader, der kan betyde en tur på skadestuen eller endnu værre.

Er du forælder, så vær et godt forbillede for dine børn. Den bedste måde at få børnene til at bruge cykelhjelm er ved selv at bruge den. Start allerede med at bruge cykelhjelmen, når børnene er helt små, så det bliver en vane for dem med det samme.

Se Rådet for Sikker Trafiks videoguide ”Spænd hjelmen ordentligt” her og find ud af, hvordan du får cykelhjelmen til at sidde ordentligt:

Vil du vide mere omkring valg af cykelhjelm, så læs Rådet for Sikker Trafiks guide ”Pas på hovedet - brug cykelhjelm” her>>

Vil du vide mere om hvordan du skal indrette og udstyre din cykel, så læs ”Udstyrsbekendtgørelsen for cykler” på Cyklistforbundets hjemmeside>>

Del denne side