Eventyrsporet mellem Gosmer og Halling

I 2005 blev en række eventyrspor rundt om i Danmark lanceret - også i Odder. Eventyrsporet er afmærket med genkendeligt logo og spornummer.

H.C. Andersen var flere gange gæst hos familien Güldencrone på Vilhelmsborg syd for Århus, og i den forbindelse har han også besøgt Odderegnen, blandt andet i 1853. Under besøget var H.C. Andersen med familien på udflugt. Målet for udflugten var præstegården i Gosmer-Halling, hvor baronessens søster boede med sin mand, provst N.C. Weisner.

Præstegården Præstholm ligger mellem de to byer, og om besøget i Præstholm fortæller H.C. Andersen:

'Der var i høi Grad hyggeligt, nydeligt og godt i deres Hjem, og en Have saa smagfuld, med Canaler, smukke Græspletter, hvor der græssede Gjædder, en nydelig lille Lund, og et stort Taarn hvor fra man seer ud over Beltet. I Gaarden selv var et godt Bibliothek, og stor Glæde og Munterhed.'

Den gamle præstegård brændte senere, og i dag ligger her et nyt hus som præstegård. Bag præstegården går sporet forbi udsigtspunktet Svends Høj, hvor der tidligere stod et tårn, og man følger den gamle kirkesti til henholdsvis Gosmer og Halling. Der er ikke adgang til præstegårdshaven, men fra kirkestien kan man se en del af den gamle park.

Sporet fører videre til Hou, som H.C. Andersen måske også har besøgt. Ved godset Gersdorffslund kan man i et af de gamle træer ved vejen se et lille lysthus. Herfra er en storslået udsigt over Kattegat. Hvis H.C. Andersen har gæstet Gersdorffslund, er det måske ikke utænkeligt, at også han har dvælet en stund i det særprægede lysthus, men det vides dog ikke med bestemthed.

Kilde: Årsskriftet I Godt Selskab udgivet af Odder Museum og Odder Lokalhistoriske Arkiv.