VisitOdder

Fjordturen

Cykelrute på i alt 19 km. Ruten går rundt om Norsminde Fjord over den hyggelige Norsminde Havn, Rude Strand og ind i land mod Odder gennem kuperet landskab og tilbage til kysten over Ajstrup. Det kan anbefales at slutte turen af med et måltid mad, en is eller noget koldt at drikke ved Norsminde Havn. Det er muligt at leje cykler til turen hos Saksild Strand Camping. 

Odder Ådal.
Vejen mellem Nølev og Assedrup krydser Odder Ådal, hvis enge ofte står under vand i fugtige perioder. Her fås et godt indtryk af den lange smeltevandsfloddal, som tidligere har kunnet besejles, og åens løb ud mod Norsminde Fjord. Odder-Århus-banen løber langs ådalen til Assedrup, hvis røde stationsbygning i dag er privatbolig.
 
Norsminde Fjord.
Fra bakkedragene ved Synnedrup, Lillenor og Storenor fås en flot udsigt over Norsminde Fjord med Kattegat i baggrunden. Den 4km lange fjord udgør den yderste nordlige del af tunneldalen, der gennemskærer området ned til Horsens Fjord. Vandreturen omkring fjorden syngliggør fredningen af fjorden og dens fugleliv.

Norsminde Havn.
Fjorden blev i 1964 lukket mod Kattegat af en sluse. Tidligere var her en vigtig havn, der i 1300-tallet tilhørte domkapitlet i Århus. Herfra havde man ret til at opkræve told af de skibe, der anløb havnen. I dag fungerer havnen fortrinsvis som marina. Lige ved den hyggelige havn ligger Norsminde Gl. Kro fra 1693.

Kystlandet.
Syd for Norsminde Fjord ligger Frederiksdalinddæmningen, den gamle Kysing Fjord, fra 1830. Arealet udgør næsten halvdelen af den oprindelige fjord. Turen tilbage mod Odder går gennem kystlandet, som ferie- og fritidslivet har sat sit præg på med de mange sommerhuse. Odders egne borgere har også længe vidst at finde ud til den friske havluft og de fine badestrande. Det første sommerhus blev således opført i 1915 ved Rude Strand af en storkøbmand fra byen.

Se fjordturen på kort her>