Naturturen

20 km. Cykelsti langs landevejen fra Odder til Ørting
Ruten er indtegnet med gult på trykte områdekort.

Åkjær.
Herregården Åkjær har i de seneste år undergået en større renovering af både bygninger og tilliggender.
Avlsbygningerne er nyopførte, mens den 3-længede og fredede hovedbygning i bindingsværk er fra ca 1700. Under hovedhuset findes fundamentet fra et ældre slot fra ca. 1350. De gamle herregårdsdiger og de små landarbejderhuse i skovkanterne hører med til herregårdsindtrykket.

Uldrup Bakker.
Ved markvejen, der fører ind til Uldrupgård, findes en planche med beskrivelse af området, der er fredet på grund af de enestående naturværdier. Den fredede Uldrupgård er opført i begyndelsen af 1800-tallet i holstensk byggestil og anvendtes til fåreavl. Den er nu genopført.

Sondrup Strand.
Det gamle fiskerleje ved Horsens Fjord har sin helt egen hyggelige stemning. De to bænke ved stranden, "Folketinget" og "Snapstinget", indbyder til en pause på turen, hvor udsigten over fjorden og Alrø kan nydes.

Udsigtshøjene.
Fra de fredede bronzealderhøje ovenfor den gamle hulvej ved Trustrup er der en storslået udsigt over Horsens Fjord, og i klart vejr kan man se helt til Nordfyn og Odense. Det højeste punkt er 74 m.o.h. Der er opstillet en planche med kort og beskrivelse af området.

Naturstien.
Ved den smukke kirke i Hundslund drejes til højre af landevejen, derefter til venstre ved kroen ad Guldagervej til den gamle stationsbygning. For enden af vejen til højre starter Naturstien, som man kan følge på den nedlagte jernbanestrækning mod Bilsbæk. Sagnhelten Svend Fælding knyttes til området ved Spåkær nedenfor Naturstien med navne som Svend Fældings Bro og Svend Fældings Stald.

Sagnet om Svend Fælding.
Det siges, at Svend Fælding var født i Falling ved Odder, og her voksede han sig så stor og stærk, at han blev en skattet tjenestekarl på den nærliggende herregård Åkjær. I de tider var vejene meget usikre, men Svend Fælding vovede gerne pelsen som budbringer. En dag mødte kan en gammel kvinde på Langballebakke. Hun spurgte, om han kunne løfte hendes stok. Det kunne han ikke, for stokken var lavet af jern. Kvinden tog en flaske frem og sagde: Drik nu, til du kan løfte stokken. Svend drak og det hjalp. Nu kunne han løfte den. Han drak nok engang, og nu kunne han bruge den som spadserstok. Derefter sagde kvinden til ham: "Når du nu kommer op på toppen af bakken vil du træffe en rød og en sort tyr, der slås. Den sorte er trolden fra Jelshøj, den røde er trolden fra Borum Eshøj. Du skal sørge for, at den røde får klø og slå dygtigt på ham med stokken, som du nu kan beholde. Men du må aldrig fortælle nogen, hvor du har din styrke fra, for så vil du til straf behøve lige så meget at spise som 12 mand."