Tunø Havn

Tunø

En times sejlads fra Hou ligger Tunø, der indbyder til et aktivt friluftsliv. Vejret er ofte bedre end andre steder i landet p.g.a. øens placering, derfor vokser her bl.a. morbærtræer og figenbuske.

På øen hersker en helt speciel østemning, der får én helt ned i gear og opfordrer til nærvær og kvalitetstid. Traktorer af alle slags og cykler med fantasifulde vogne er Tunøs eneste transportmidler.

Den bilfrie Tunø er et lille naturparadis med en fantastisk historie og stemning, som du mærker, så snart færgen kommer i havn.

Få skridt fra havnen ligger Tunø by med det hyggelige gadekær. Her finder du Tunø Købmandsgård, Galleri EggertartTunø Bryggeri og gæstgiveriet Mejeriet Tunø. Tunø har også egen skole og museum. På havnen ligger Tunø Røgeri, der er kendt for deres røgsalt. Du kan spise i røgeriets restaurant eller nyde en kold øl i baren.

Kom på guidet tur i naturen

Du kan komme helt tæt på ølivet og de gode fortællinger på en guidet heldagstur med Tunøguiden, Hanne Thaysen. Hun viser dig rundt i øens alsidige natur med traktor og på gåben. 

Og gå endelig ikke glip af udsigten fra Tunø Kirkes unikke tårn, der som det eneste i Danmark også er et fyrtårn.

Vejr og klima 
Tunø ligger med sin placering i Kattegat i en af de dele af landet, der får mindst nedbør i årets løb. Det er også en af de lokaliteter, der har de mildeste vintre. Havet omkring øen indeholder så store varmereserver, at antallet af frostdage er lavere end de fleste andre steder i Danmark. De vejrmæssige forhold betyder det er særligt gunstigt at dyrke specialafgrøder som f.eks. asparges, tidlige kartofler, rodpersille og frem for alt porrer.

Fra Valdemar Sejr til Odder Kommune

Tunø optræder første gang i de historiske kilder i året 1216, da Valdemar Sejr ombytter øen (Thund) med biskoppen i Århus. Det siges at store dele af egetræstømmeret i Århus Domkirke stammer fra de tunske skove. Senere blev Tunø udskilt fra Århus Stift - og ved kommunesammenlægningen i 1970 kommer øen ind under Odder Kommune. Navnet Tunø eller Thund betyder forhøjning eller svulmende og hentyder utvivlsomt til de høje bakkedrag på nord- og sydsiden.

Tunø by er den eneste by på øen. Den har sikkert ligget der siden den første bydannelse. Bebyggelsen er placeret et stykke inde på øen. På den måde har indbyggerne sikret sig mod røveriske overfald fra søsiden - og byen ligger i læ for vestenvinden under de høje bakkedrag. 

Del denne side

Bliv et par dage

Tunø lokker med sin særlige ø-stemning.

Book et lækkert sommerhus fjernt fra alfar-vej eller bo hos Mejeriet Tunø.

Vågn til lyden af bølgeskvulp på Tunø Teltplads, hvor du sover helt nede ved vandkanten. Bo i eget telt eller hytte. Book din hytte her 

Og så er der naturligvis god mulighed for selv at sejle til øen og kaste anker i Tunø Lystbådehavn

Branden på Tunø

Den 5. august 1852 nedbrændte en stor del af byen. Foruden præstegården blev 16 gårde og 15 huse ildens bytte. Ved genopbygningen benyttede man lejligheden til at udflytte flere gårde fra byen, og i dag ses gårdene spredt over hele øen. I byens midte er der rejst en sten til minde om den store brand.

Tunø

Guidede ture

Tunø er oplagt til vandretur, men ved du så egentlig hvad du kommer forbi? Book en guidet tur med Hanne Thaysen, hvor færgetur, frokost og et imponerende kendskab til øen er inklusiv.